tisdag 3 april 2018

Avsnitt 33 - Att klippa en apelgren

Ni kan lyssna på avsnittet här Avsnitt 33 - Att klippa en apelgren

Med sol och fågelkvitter kommer en trevande vår, men innan knoppar brister måste apelgrenar klippas. Utanför Tösatorpet finns dock inga frukträd alls så kolonisterna far till Olstorp där Liselotte bor. Per lär sig klippa träd, Anna lär sig finska. 


Vi klipper träd  i Olstorp. Fruktträdsbeskärning med strålande sol, fågelkvitter och kaffe. Man beskär fruktträd såsom Äpple och Päron nu på vårvintern och Plommon och Körsbär under JAS. Per får lära sig vilka grenar som ska bort och vilka som ska vara kvar. Och att forma en krona. Och att använda den långa stångsekatören, vilket han verkar tycka är roligast!




Anna försöker lära Per att inte bara stå i mitten av trädet utan det viktiga i att gå i från och kika om det blir bra. Om formen är snygg, om alla grenar sitter som de ska. Sen förklarar vi också hur man ser att en gren är död eller lever. Man kan skrapa lite på grenen, om den är grön under lever den delen av grenen. Men om den är brun är den död. 


Att förklara i skrift hur man ska beskära ett träd är svårt. Speciellt som alla träd ser olika ut, om man är intresserad av att lära sig lite själv om fruktträdsbeskärning finns en bra bok som heter Beskärningsboken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar