onsdag 21 mars 2018

Avsnitt 32 - El, Vatten, Stalingrad

Ni kan lyssna på avsnittet här - Avsnitt 32 - El, Vatten, Stalingrad

Tösatorpet är i princip en hundra år gammal båt som står på land. Åtminstone är det så kolonisterna tänker när de skall fixa el och vatten i stugan. Men när den pansarplåtshårda diskbänken skall få ett nytt hål, då får man släppa fram sin inneboende Dieter. Detta kan bli ett nytt Stalingrad.


Tösatorpet är gammalt, väldigt gammalt. Och man får varken dra in el eller vatten. Ändå finns det en kran till vasken, men det kommer bara luft. Per har studerat till elektriker på en snabbkurs genom googleuniversitetet och har byggt både en egen elcentral på 12-volt och vi försöker nu få igång vattenförsörjningen i torpet. Det är en solcell på insidan som sen kopplas till bilbatteri, för att sen kopplas till köket! Helt genialiskt! 


Vi behöver dock borra ett hål i diskbänken så att vi kan trycka på en knapp när vi vill ha vatten. Vi är för lata för att ha knappen någon annanstans, exempelvis i ett skåp och måste ha den precis vid kranen. Vi borrar oss igenom plåten så att knappen som Per har kopplat ihop får plats! 


Tanken är att när man trycker på knappen ska pumpen som ligger i en vattendunk starta. Och då ska själva vattnet pumpas upp i kranen. Det tar ett tag. Ett väldigt långt tag att få ordning på hela eltjofräset. Det är el och vatten, den perfekta kombinationen! 



Men efter många om och men. Många kopplingar och många försök får vi det faktiskt till att fungera! Vi får vatten ur kranen och det har bara kostat oss Pers mentala hälsa och sex stycken metallborr!
En stor dag för Tösatorpet och oss!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar