lördag 2 december 2017

Avsnitt 13 - Dangerfield Z3000

Lyssna här: Avsnitt 13 - Dangerfield Z3000

I avsnitt 13 bestämmer sig Anna för att börja gräva ett potatisland! Och det är inget litet land á la pallkrage vi pratar om här. Utan ett rejält potatisland! Dock ösregnar det. Och det är kolsvart efter fyra. Men inte ger vi upp i första taget inte! Länk till avsnittet hittar ni högst upp i inlägget!


Vi kommer att ha minst fyra stycken land och odla med en fyraårig växtföljd. Det betyder att man flyttar på grönsakerna varje år för att inte utarma jorden och för att minska sjukdomar och skadedjur. Samt utnyttja gödslingen som vissa grönsaker erbjuder till max! Förr i tiden var det viktigt att använda sig av växtföljd eftersom kommersiella bekämpningsmedel och konstgödsel inte fanns att tillgå. Nu är inte det världens bästa grej att använda ändå, så vi gör på det gamla sättet!

De sorter som ska vara i "Potatislandet" nästa år är:
  • Snöboll
  • Larssonpotatis
  • Gammal Svensk Röd
  • Abundance
Anledningen till att det varit lite svårt för oss att få tag på dessa sorter tills nästa år är på grund av att de gamla sorterna odlas inte så mycket längre. Och det har ingenting att göra med smaken, tvärt om! De gamla sorterna smakar mer och bättre men har lättare för att dra på sig sjukdomar och annat otyg.


Jordärtskocka ska vi också ha och denna kommer att få stå permanent i detta landet. Jordärtskockan är inte bara vacker att se på utan också perenn så den vill vi inte flytta på. Det kommer också att stå gräslök i landet. Att blanda in lökväxter med sina olika grönsaker är en vettig grej! Lukten avskräcker nämligen vissa skadedjur, sen är det väldigt gott också :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar