onsdag 6 december 2017

Avsnitt 14 - Oscar I och en säck potatis


Vi jobbar vidare med vårt grönsaksland! Per pratar om kungar och tåg, Anna vill gärna dränera hela trädgården. Vattnet forsar ner från berget och vi vill odla potatis. Det är inte optimalt. Men vi kämpar oss fram. Gräver och står i. Man måste gräva i jämn takt hela tiden, annars blir man trött. Men det får Per snart erfara. Ni hittar avsnittet längst upp i inlägget!


I podden tar vi upp att sandblandad jord är väldigt bra för potatis och andra rotfrukter. Vissa odlar faktisk potatis i ren sand. Som tur var har vi just sandblandad jord på kolonin. Vilket är väldigt ovanligt för denna del av Sverige. Jonsered, Lerum och Göteborg är mestadels kända för sin leriga jord. Och då är det riktig blålera vi pratar om. Så nöjda är vi! Det man ska tänka på när man har mycket sand i jorden är vattningen. Sand håller ingen fuktighet en längre tid så bevattning kommer att bli extra viktigt om det blir en torr sommar.


Potatis ska också ha en del gödsel. Man kan såklart stoppa ner en sättpotatis i marken och hoppas på det bästa. Men om man vill ha ut mycket potatis gäller det att gödsla. På våren myllas en hel del kogödsel ner i marken. Det måste vara bränd kogödsel. Sen efter ca två månader kan man strö ut lite hönsgödsel i landet också. Se till att hålla det ogräsfritt och hålla koll på vattningen. Potatis kräver i regel en hel del vatten.


Om man inte har plats för ett större land hemma kan man göra som Anna gör. Odla potatis i hink. Det är behändigt och mycket enkelt. Man måste få tag på en större balja/hink, borra hål i botten. Fyll upp med lite jord och lägg i några sättpotatisar. Häll på ett tunt lager jord och vattna. Man kan använda ren kogödsel på påse. Den är inte så gödslad som man tror. Efterhand som blasten växer upp så fyller man på med mer jord allt eftersom. Till slut når man kanten på baljan och då slutar man helt med jorden. Sen får de växa i lugn och ro och om du börjar tidigt har du potatis till midsommar! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar