onsdag 29 november 2017

Avsnitt 12 - Hur man planterar en ros. Eller inte.


Man kan inte få allt här i världen. Och ibland kan man inte få ner en rosbuske i marken precis där man tänkt sig. I avsnittet försöker vi plantera två gammaldags rosor och Anna har tittat ut två perfekta platser. Men som sagt, man kan inte få allt här i världen och ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Och ibland är inte vädret på ens sida heller.. Länken till avsnittet hittar ni längst upp i inlägget.


Men vi tänkte förklara varför vi valde just dessa rosor. Det finns ju en del att välja mellan, över 200 arter och flera tusentals namnsorter på dessa. Men som ni redan vet vill vi återställa den här kolonilotten till sin forna glans och då fungerar det inte med en orange hybridros som framställts förra året - oavsett hur vacker den är. Så vi har riktat in oss på gamla sorters buskrosor. Dessa blommar oftast bara en gång i cirka en månad. Men oj så värt det är! Doften av en riktigt gammal buskros kan ingenting mäta sig med.


Det blev två stycken, Aicha och Alba Maxima.

Aicha är buskros som blir ca 2 m bred och nästan 3 m hög och blommar med ljust gula enkla blommor som senare övergår i vitt. Den doftar magiskt och har en väldigt stark doft. Den är väldigt skuggtålig och passar bra som både solitär och häck. 

Alba Maxima är en större buskros som även kallas för Bondros eller Dassaros. Den blir hela 4 m bred och 3 m hög. Den är mycket tålig och klarar till och med norrläge. Den har stora, vita, fyllda blommor som doftar underbart.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar