lördag 25 november 2017

Avsnitt 11 - Okulerade dassarosor



Vår första utflykt! I dagens avsnitt åker vi till Västergårdens Trädgård och träffar Anna Larsson. Anna är rosodlare utanför Alingsås och det finns flera anledningar till att vi åker dit. Ett av dom är att Anna är en fantastiskt trevlig person och att hon är expert på rosor. Men det finns många fler anledningar... Ni hittar avsnittet i länken högst upp på inlägget.



Att titta på och handla rosor i slutet på november kanske inte verkar som någon hitt. Men eftersom både Anna och Anna är ganska så okej bra på trädgårdar så känner väl Per sig ändå lite trygg i det hela. Det är nämligen så att den bästa tiden att plantera rosor på är på hösten. Det spelar ingen roll om det är november. Jorden är fortfarande något varm, det är fuktigt och rosorna får ett försprång om man jämför med de som planteras på våren. 



Anna Larsson okulerar rosor. Mängder av rosor. Och då speciellt de äldre buskrosorna som vi vill ha till kolonin. Rosor har odlats i flera tusen år men inte i Sverige. Man kan säga att rosorna kom till Europa cirka 1200 e.Kr. De odlades främst i klosterträdgårdarna som läkemedel. En ros fick till och med namnet Apotekarrosen och den finns kvar än i dag. Men det tog lång tid innan rosorna var en del av var mans trädgård. På 1700 talet fanns det rosor i trädgårdar hos adeln i Sverige men längre en så kom de inte. Trädgårdsmästarna hos adeln började tävla om att få fram den finaste och vackraste rosen, vilket gjorde att de spreds till vanligt folk och i mitten av 1800 talet började rosorna komma var man till hands...  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar