onsdag 7 mars 2018

Avsnitt 29 - Amish och fejkat kakel

Ni kan lyssna på avsnittet här - 

Alla rum i Tösatorpet har målats klart. Det blev skiffergrått och antikblått hela vägen. Nu skall det "kaklas" i det genomfuktiga köket. Anna tipsar om rotkörvel och durra. Per kontrar med amish-hästar och fåniga dialektförsök.

Vintern kramar sig fast i Jonsered och vi fortsätter inomhus. Det är ljusrosa lite halvtrist kakel i köket som ska göras om på äkta 1800-tals manér. Med plast. Och pratar om vilka fröer vi ska ha. 

Rotkörvel

Rotkörvel är en gammal kulturväxt som odlades på 1800-talet fram till ca 1925. Tyvärr vet vi inte varför man slutade odla just rotkörvel i Sverige. Men det hade varit intressant att veta varför man just slutade så tvärt. Rötterna är cirka 6 cm långa och har en nötaktig smak. De får vackra blommor likt hundkex och de ska skördas sent på säsongen. Man kan direktså dem på hösten utomhus eller förodla dem inomhus under våren. Fröna måste dock stratifieras innan sådd. Vilket betyder att man köldbehandlar dem några veckor innan sådd. Helt enkelt kan man stoppa in fröpåsen i frysen eller så föna och stoppa in hela krukan i frysen. 


Bovete

Bovete är faktiskt släkt med rabarber tro det eller ej. Bovete är faktiskt en ört och inte ett sädesslag och är inte besläktad med gräs eller spannmål. Bovete har odlas i nästan 5000 år. Bovete är naturligt fritt från gluten, det är därför man kan göra glutenfritt mjöl av just bovete. Det innehåller massor med antioxidanter och mineraler. Den lilla örten vill stå i sol och har inga stora krav på kvävehalt i jorden.


Durra

Durra är ett gräs. Ett helt enormt gräs som odlas i stora delar av världen och räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen. Det används som djurfoder, mat och är en av de vanligaste råvarorna till spritdrycker i världen och speciellt Kina. Durra får stora vippor som sedan torkas och används till exempel till gröt, mjöl och öl. Durra är naturligt fritt från gluten och används ibland i glutenfri öltillverkning. Durran som härstammar från Afrika behöver sol, och rejält med det för att utvecklas. Den har inga direkta krav på jord och direktsås på våren. Det är ett ettårigt gräs. 


Lurviga amish-hästar maler durra i Kentucky.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar