onsdag 21 februari 2018

Avsnitt 28 - Våra korkade förfäder

Ni kan lyssna på avsnittet här - Avsnitt 28 - Våra korkade förfäder

Det är vinter i kolonin och decimetertjock skare täcker leran i trädgården. Kolonisterna tycker att det är en strålande idé att gräva sitt tredje odlingsland.  Det är sånt man får göra när ens förfäder var för korkade för att emigrera. 

Det ligger ett lager med snö på backen men inget stoppar oss från att gräva. Tjälen i borta och det är cirkus 1 plusgrad ute. Perfekta förutsättningar för att börja med tredje landet. Vi måste ha fyra land för att kunna ha ett fyraårs-skifte i landet. Man flyttar grönsakerna till olika land beroende på deras näringsbehov varje år. 


Som ni ser kanske landet blir lite snett och vint. Men det ordnar vi när snön försvinner. Om den kan försvinna någon gång!? Vi pratar lite om olika äldre sorters fröer och potatis. Om man vill ha lite äldre sorters grönsaker i trädgården kan man besöka Nordiska Genbanken, här hittar ni webbshoppen, Nordiska Genbanken Webbshop . Tänk dock på att det var inte alltid bättre förr! Sorter förädlas och utvecklas för att minska antalet sjukdomar, får större skörd osv. Så bara för att fröerna eller sättpotatisarna är äldre är de inte alltid bättre. Men visst, det är självklart lite roligare med gamla sorter! :)


Sorten på bilden ovan heter Björna och kommer från Jämtland. Ja det är en potatis! Det är en gammal sort som är mjölig, inte bra att lagra och allmänt, allmän som potatis. Den här kommer vi INTE ha :) Däremot den nedan. Som heter Jämtlands Vit och härstammar från Jonas Alströmers import på 1720 - talet. Det är en mjölig sort men som har ganska hög glykoalkaloidhalt, så man får inte äta för många. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar