onsdag 17 januari 2018

Avsnitt 23 - Rusta upp insidan

Ni kan lyssna på avsnittet här - Avsnitt 23 - Rusta upp insidan

Kolonisterna shoppar färg i Partille. Anna är ute på hal is och Per är fortfarande helkass på att göra upp eld. Tösatorpets svinkalla insida skall göras om. Men hur målar man sig egentligen tillbaka i tiden?


Det är kallt som attan inne i Tösatorpet. Och kallt som attan ute. Marken är frusen och vi bestämmer oss för att börja med insidan av torpet tills den tinat upp igen. Vilket borde ske ganska snart med tanke på att vi brukar ha en veckas vinter per år i Göteborgsområdet. Det är svårt det här med att hitta en stil som ska fungera i nutid och i dåtid. Tapeterna som sitter uppe nu liknar ett modernt badrum tidigt 80-tal så de fungerar inte. Vi åker till Rusta och handlar färg! Det blir grått. Grått är flott. Det kanske inte andas så mycket 1800-tal men det fixar vi med inredningen sen. 


Stökigt blir det. Anna mumsar godis och tittar på medans Per målar för glatta livet. Målet med målandet är att vi vill få torpet mysigt inomhus. Vissa möbler ska bytas ut och vissa ska målas om. Vi tänker oss i linblått. Så man kan säga att det blir en blandning av gammalt och nytt. Bra kommer det bli i alla fall. 


Kommer ni ihåg att Per ringde Anna och berättade stolt som en tupp att han fick igång elden på bara några minuter. I detta avsnittet försöker han i tjugo minuter att få igång elden utan att lyckas. Trots all hjälp (tändvätska) han kunde få. Anna däremot fick igång elden på två minuter (utan tändvätska). Så här kommer en liten guide om hur man får igång en eld. Per kan skriva ut den sen och ha i fickan till kommande eldningar. 

* Riv tidningspapper och knöckla ihop till små bollar som du lägger underst.
*Använd torra små pinnar som du lägger på tidningspapperet.
*Stapla sen lite ved på allt du lagt i spisen.
*Tänd på tidningspapperet.
*Blås försiktigt tills de små pinnarna tagit eld.
*Klart!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar