lördag 18 november 2017

Avsnitt 9 - Plantera like it's 1899




Per har lunginflammation och då tar Anna chansen att planera allt som ska odlas nästa år. Ingen rast och ingen ro. Här måste huggas i för att få ordning på kolonin innan allt detta ska sås. Länken till avsnittet hittar ni längst upp i inlägget.

Det som ska odlas är såklart sorter och grönsaker som man odlade förr i tiden. Inga tomater eller meloner här inte. Fast det är så gott. Men om man ska vara konsekvent får man vara det ordentligt. Vi kommer arbeta med fyraårig växtföljd vilket betyder att man byter plats på grönsakerna varje år för att inte arma ut jorden, minska på angrepp och utnyttja till exempel ärternas förmåga att binda kväve i marken. I urval kommer vi att odla dessa grönsaker och rotfrukter:
  • Potatis, Jordärtskocka, Rödbeta
  • Vitkål, Svartkål, Grönkål
  • Morot, Rädisa, Sallat
  • Spritärt, Sockerärt, Trädgårdsböna
  • Gräslök, Dill, Persilja
  • Gul lök, Purjolök

Det är viktigt att veta vilka grönsaker som går att odla tillsammans för att uppnå bäst effekt. Om man odlar en icke näringskrävande grönsak såsom Spritärt (ni kommer väl ihåg att de fixerade sitt eget kväve i marken) men en grönsak som kräver mycket gödsel, såsom Vitkål så blir det svårt att sköta odlingen. Eller en grönsak som vill ha mycket sol, såsom Trädgårdsböna tillsammans med en grönsak som vill ha halvskugga, Sallat till exempel kan det bli dålig sallatsskörd eller dålig bönskörd. Så att planera sin odling noggrant innan man går ut och sår för glatta livet underlättar betydligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar