onsdag 15 november 2017

Avsnitt 8 - Små frön från Candi Mountain


Kolonin har förflyttat sig till Skara och vi ska så frön. Mitt i november. Per äter i vanlig ordning upp halva sådden och Anna försöker få till någon form av proffsig ordning på det hela. Länk till avsnittet hittar ni längst upp i inlägget.


Att så perenner (återkommande växter) på senhösten/vintern är ett utmärkt alternativ till att så dem inomhus under våren. Vissa perenner behöver nämligen en kylperiod för att gro. Om man sår dem inne på våren behöver man alltså fixa någon form av vinter till sina fröer. Oftast ställer man in dem i frysen några veckor. Detta kallas för stratifiering. Men om ni har sått fröer inomhus så vet ni att det brukar bli ont om plats si sådär i April. Perennerna har vuxit ur sina krukor men det är för kallt för att ställa ut dem. Man har redan höga tomatplantor inne på fönsterbrädan för man kunde inte vänta med att så dem. Ja, så som det brukar bli helt enkelt. Att då så sina perenner och ha dem ute under vintern löser alla dessa problem!


Hur gör man då? Jo man sår helt enkelt sina perenner i vanliga krukor med såjord eller kaktusjord och ställer ut dem efteråt. Ställ dem på en skyddad plats där solen inte ligger på. Söderläge är inte att rekommendera då det är för stora temperaturväxlingar på våren. Vattna lite lätt och vänta tills de små kommer upp. Följ alltid såanvisningen på fröpåsen. 

Det är många perenner som man kan så på hösten/vintern och här kommer ett urval av det ni kan prova.
  • Akleja, Lavendel, Stjärnflocka, Rudbeckia, Silverax, Gullviva, Stormhatt, Höstflox.
  • Julros, Jättevädd, Viol, Näva, Löjtnantshjärta, Stockros, Spetsmössa, Kransveronika, 
  • Jättedaggkåpa, Vallmo, Pion, Astillbe, nunneört, Backsippa, Fetblad, Fingerborgsblomma,
  • Bolltistel, Nepeta, Stäppsalvia, Blåklocka, Anisop, Rölleka, Violkungsljus, Prästkrage, 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar