onsdag 13 december 2017

Avsnitt 16 - Mabels Amerika

Ni kan lyssna på avsnittet här: Avsnitt 16 - Mabels Amerika


Vi hälsar på Mabel Strivall i hennes kolonistuga som ligger granne med vår. Mabel är född och uppvuxen i Jonsered och det hon inte kan om Amerika och Jonsered kan ingen. Vi pratar om Mabels inbrott i höstas, om livet förr och om vad man odlade i de ovanligt stora koloniträdgårdarna.


Mabel berättar om att det var tunt i plånboken så allt fick de göra för egen maskin. Alla stenmurar i området har byggts med handkraft och allt gödsel tog de från uthusen nere i byn och släpade upp för alla backar. Det var ett tufft och slitsamt liv.

Men stoltheten man hör i Mabels röst när hon berättar om Biografen Göta, det enda hus i byn som inte ägdes av Gibson är märkbar. Eller när hon berättar om sin pappa som odlade upp hela trädgården. Det fanns inte en gräsplätt på hela tomten. Potatis, bärbuskar och jordgubbar odlades friskt och alla hjälptes åt med det de kunde. 


Mabel har varit engagerad i Amerika under flera år. Hon har till exempel varit med och tagit fram alla gatunamn i kolonin. Alla gator är döpta efter olika personligheter som bott och verkat i Amerika. Här kommer en sammanställning:

Idas Väg - Ida Olausson var en bestämd dam som vägrade flytta till ålderdomshemmet. På vintrarna tapetserade hon väggarna med tidningar och värmde tegelstenar som värme. 

Rosas Väg - Rosa Gulldén älskade sin koloniträdgård och åkte med buss varje dag från Partille för att titta till sina odlingar, sommar som vinter.

Runars Väg - Runar Nordqvists familj har bott flera år i Jonsered, de arbetade på fabriken och de flesta i familjen hade stugor runt i området. Runar bodde dock längst i sin.

Spoléns Väg - David Spolen var murare på fabriken och hade sin stuga länge, han anlade en damm på tomten och hade både ankor och duvor på tomten. 

Valters Väg - Valter Andersson började arbeta på fabriken 1915 och slutade sin anställning 1968. Han hade alltid kaffebjudning i sin stuga på söndagar. 

Eriks Väg - Erik Johansson var anställd på fabriken och hade sin stuga för odlingar i många herrans år 

Fritiofs Väg - Fritiof Andersson började arbeta på fabriken 1918 och slutade 1964. Han byggde sin stuga 1931 och den står fortfarande kvar i all sin prakt. 

Simons Väg - Simon Hermansson var mycket aktiv inom idrotten i Jonsered och arbetade på fabriken enda till sin pension. Hade en mycket vacker odling. 

Gunnars Smålands Väg - Gunnar Danielsson kom från Småland och fick självklart (Småland) det som smeknamn. Han arbetade på fabriken till sin pension och hade en vacker odling i flera, flera år.


Mabel berättade också att vår lilla kolonistuga som kallas för Tösatorpet antagligen ägdes av en skolkamrat till henne. Det ska bli otroligt spännande i att få nysta lite i historierna om vårt eget lilla torp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar